Przeglądy serwisowe...
-
Mój XTX ma 3800 km 2010 r. Nie mam niestety wiedzy jak był serwisowany (mam nadzieje ze dowiem sie w serwsie, moto z francji) ale pytanie co wypadałoby zrobić przy takim przebiegu ?
- berserkers
Wiesz jak kupiłeś moto to powinieneś zrobić podstawowe czynności takie jak wymiana oleju, filtra oleju i powietrza.
Jeżeli przebieg oryginalny to nic wiecej raczej nie bedziesz robił.
Jeżeli przebieg oryginalny to nic wiecej raczej nie bedziesz robił.
-
Masz rację, zgadzam się i mam świadomość.
Miałem na mysli jakąś regulacje zaworów czy coś powazniejszego.
Miałem na mysli jakąś regulacje zaworów czy coś powazniejszego.
- berserkers
Regulacja to raczej przy 20 000 km, ewentualnie sprawdz jeszcze w jakim stanie masz płyn hamulcowy i swiece
Przy tym przebiegu można by powoli myśleć nad umyciem moto
W XT to możesz sobie sprawdzić naciąg łańcucha, wyczyścić, nasmarować. Sprawdzić płyny ustrojowe tj. olej, płyn hamulcowy, płyn cłodniczy w razie braku uzupełnić. Sprawdzić ciśnienie w kołach i czy wszystkie światła świecą. Na 10tyś. masz wymianę oleju (jeśli ktoś zmienił wcześniej na 1000km). W okolicach 10tyś prawdopodobnie możesz się spodziewać wymiany uszczelniaczy przedniego zawieszenia (tak przynajmniej jest w R-kach). Poza tym to chyba tylko cieszyć się z jazdy nowym nabytkiem i nawijać kilometry
W XT to możesz sobie sprawdzić naciąg łańcucha, wyczyścić, nasmarować. Sprawdzić płyny ustrojowe tj. olej, płyn hamulcowy, płyn cłodniczy w razie braku uzupełnić. Sprawdzić ciśnienie w kołach i czy wszystkie światła świecą. Na 10tyś. masz wymianę oleju (jeśli ktoś zmienił wcześniej na 1000km). W okolicach 10tyś prawdopodobnie możesz się spodziewać wymiany uszczelniaczy przedniego zawieszenia (tak przynajmniej jest w R-kach). Poza tym to chyba tylko cieszyć się z jazdy nowym nabytkiem i nawijać kilometry
"Podczas dobrej jazdy na motocyklu przeżywasz więcej w ciągu 5 minut niż niektórzy ludzie przez całe swoje życie."
Mariusz XTX, Tak jak Bonzo i Berserkers napisali, upewnić się, że z wszystkimi drobnymi serwisowymi sprawami jesteś na bieżąco, a potem wg. tabelki, która jest w instrukcji (znajdziesz ją na forum, musisz znać tę tabelkę, żeby nie zajechać moto).
Łańcuch rozrządu, napęd, uszczelniacze zaworowe, klocki zwalniające szybkość, uszczelniacze przedniego zawieszenia, łożyska w tylnym kole, sprzęgło. To na początek
Skoro jeżdzi i nic się nie dzieje to nic, albo jak wolisz zrób konkrety serwis i będziesz wiedział na czym stisz!!
Skoro jeżdzi i nic się nie dzieje to nic, albo jak wolisz zrób konkrety serwis i będziesz wiedział na czym stisz!!
A więc, z lewej nadjeżdża jakiś skuter. Z prawej też nic nie jedzie
gordon, na forum jest serwisówka, ściągnij ją i tam masz wszystko opisane co się robi przy konkretnym przebiegu.
h e d o n i z m