Witam
Mam problem , na początku sezonu tego roku w marcu założyłem na tył do mojej xt660z oponę mitas E09 Dakar i już dwie dętki mi poszły. Opona obraca się nieznacznie i zrywa dętkę. Za pierwszym razem była to Michelin za trzy dychy więc myślałem że dętka nie była do enduro kupiłem więc dętkę Pirelli dedykowana do cros enduro i posmigalem na niej trochę lecz w sobotę zerwało znowu. Obrucila się opona o około 6cm na obwodzie bo miałem znacznik. Co może być przyczyną rwania dętek? Pomoże ktoś z góry dzięki
Mitas E09 Dakar
Ja z tą oponą miałem odwrotny problem - po przebicu na końcu świata w Kirgistanie za ch... nie mogliśmy jej ściągnąć. Teraz na tył na wyprawy zakładam tylko K60 Scout. Myślę, że Mitas ma problem z jakością i dlatego takie cuda się dzieją.5lawek pisze: ↑20 kwie 2020, 21:56 Witam
Mam problem , na początku sezonu tego roku w marcu założyłem na tył do mojej xt660z oponę mitas E09 Dakar i już dwie dętki mi poszły. Opona obraca się nieznacznie i zrywa dętkę. Za pierwszym razem była to Michelin za trzy dychy więc myślałem że dętka nie była do enduro kupiłem więc dętkę Pirelli dedykowana do cros enduro i posmigalem na niej trochę lecz w sobotę zerwało znowu. Obrucila się opona o około 6cm na obwodzie bo miałem znacznik. Co może być przyczyną rwania dętek? Pomoże ktoś z góry dzięki
pozdrawiam trolik
Rozumiem, że urywa Ci wentyl - tak ?5lawek pisze: ↑20 kwie 2020, 21:56 Witam
Zazwyczaj odpowiada za to zbyt niskie ciśnienie, poniżej 1.2 i ostre zapierdalanie/hamowanie. Sprawdzałeś ?
P.S. Zmień dział bo temat wylądował w giełdzie
A nie posmarowałeś felgi jakimś "siuwaxem" śliskim żeby to zdjąć?
Jestem "nieumi" i o tym wiem, o tym wiem, że jestem "nieumiem"
zobacz rant felgi od środka, może wyślizgany.
lepiej niech pada jak ma być błoto
-
A może za niskie ciśnienie i opona pływa w feldze?
you could argue "why not buy a 690 enduro?"...but the XT is bomb proof and can be treated like shit and still runs like a peach.
Trzymak to nie leczenie, tylko siłowe zapobieganie.
Jeśli nie jeździ na bardzo niskim ciśnieniu, to szukałbym przyczyny. Niestety nie potrafię wskazać nowego obszaru do poszukiwań, przychodzą mi na myśl tylko w/w pomysły.
Jeśli nie jeździ na bardzo niskim ciśnieniu, to szukałbym przyczyny. Niestety nie potrafię wskazać nowego obszaru do poszukiwań, przychodzą mi na myśl tylko w/w pomysły.
Czemu nie leczenie? Trzymak jest dobrą opcją i zauważ że w lekkich enduro montowaną fabrycznie.
Loud pipes, saves lives.
Zgadzam się, że to dobre i skuteczne, ale skoro działa to bezproblemowo bez trzymaka (ja mam taki zestaw, obleciana Ukraina, Rumunia i inne takie) i absolutnie nic się nie działo, to trzeba znaleźć przyczynę i ja usunąć.
Btw. Macio miałem się kiedyś wybrać w Krakowie pooglądać Twoją WRkę nową :D ale nie mam tu na razie moto, a puszką nie przystaje pozdro!
Btw. Macio miałem się kiedyś wybrać w Krakowie pooglądać Twoją WRkę nową :D ale nie mam tu na razie moto, a puszką nie przystaje pozdro!
mam to oponę od dawna i nie może się zużyć twarda jak cholera, przez to śliska na mokrym czy trawie.
Wentyl się nie dokręca śrubką tylko trzyma ją luźno, nie bardzo widzę jak tak twarda opona i ciężko spasowana
mogła się obracać. Przebiłem kiedyś dętke i mogłem bez problemów jeździć dalej, mitasowi nie przeszkadzało to...
Ciśnienie mam około 25 psi.
Wentyl się nie dokręca śrubką tylko trzyma ją luźno, nie bardzo widzę jak tak twarda opona i ciężko spasowana
mogła się obracać. Przebiłem kiedyś dętke i mogłem bez problemów jeździć dalej, mitasowi nie przeszkadzało to...
Ciśnienie mam około 25 psi.