KASK Enduro z szybą
- berserkers
uzywałem wielu kasków, tańszych i droższych i obecnie mam horneta ds i jak narazie nie znalazłem lepszego kasku dla mnie. W Polsce ceny są dość wysokie, ja ściągałem z USA..
Mój wybór w ostateczności również padł na Shoei Hornet Sonora z pinlockiem ( tego mi brakowało w deszczowe dni ), co prawda miał być Uvex Enduro model 2011, ale po poczytaniu kilkudziesięciu różnych opinii użytkowników oraz jezdzie próbnej decyzja została podjęta i zamówiłem. Dość długo dojrzewałem do przetrawienia ceny tego kasku, ale mam nadzieję, że pojeżdzę w nim dłużej w pełnym zadowoleniu i w końcu w ciszy i wygodzieberserkers pisze:uzywałem wielu kasków, tańszych i droższych i obecnie mam horneta ds i jak narazie nie znalazłem lepszego kasku dla mnie. W Polsce ceny są dość wysokie, ja ściągałem z USA..
Ja uważam, że powinno się jeszcze kupować dobre: ochraniacze, zbroje, rękawiczki, kurtki, butytomi-ei pisze: Osobiście uważam, że na kasku i oponach motocyklista nie powinien oszczędzać, ale to chyba jest nie tylko moje zdanie..
Tylko żeby Wam później starczyło ma motocykl i na jeżdżenie nim, bo na zlotach to Was ze świecą szukać
Wynik ankiety i opinie zgodne z moimi oczekiwaniami
Sprawa zakończona a więc i temat zamykam
no ten to chyba jeszcze droższy niż standardowy. Ile jeśli można spytać taka przyjemność?tomi-ei pisze:Sonora
"Podczas dobrej jazdy na motocyklu przeżywasz więcej w ciągu 5 minut niż niektórzy ludzie przez całe swoje życie."
lepiej nie pytaj, bo jeszcze mam zgagę po tym zakupie ( ale mam nadzieję, że jak trochę w nim pojeżdzę to ta zgaga zniknie )bonzocis pisze:no ten to chyba jeszcze droższy niż standardowy. Ile jeśli można spytać taka przyjemność?tomi-ei pisze:Sonora
ale dostałem go taniej o jakieś 20% od tego co proponują na allegro
pod tym linkiem na allegro jest taki sam nowy ale niestety nie mój rozmiar ( jest to M ) w super cenie, mniej niż ja zapłaciłem po rabatach za swojego
http://allegro.pl/shoei-hornet-ds-sonor ... 64363.html
jeżeli ktoś nosi rozmiar M to jest naprawdę okazja
Ostatnio zmieniony 12 lut 2011, 14:41 przez tomi-ei, łącznie zmieniany 1 raz.
Biały to świadomy wybór, poprostu będzie bardziej widoczny na drodze ( wcześniej miałem czarnego Airoha S4 i z czarnym ubraniem oraz czarnym moto wszystko wyglądało smutno ).Bajros Jak pamiętasz ze wspólnej przejażdzki z 2010 miałem wtedy O'neala z googlami którego używam głównie w terenie, też jest biały i jakoś lepiej się czuję w tym kolorze na głowie ...Bajros pisze:Kolorystyka piękna Będziesz się dobrze prezentować i przede wszystkim głowa spokojna
Tak przy okazji dzisiaj odbyła się pierwsza przejażdzka w Hornecie ( ok 80km ) i muszę przyznać, że róznica pomiędzy S4 jest znacząca. Co prawda to niezbyt dużo, żeby napisać w 100% coś obiektywnego, ale może przynajmniej wtępnie opiszę co zauważyłem na plus horneta w porównaniu do poprzedniego S4.
- o wiele łatwiej się zakłada na głowę, nie urywa tak bardzo uszu
- pinlock rewelacja w taki dzień jak dzisiejszy ( dużo wilgoci w powietrzu ), zero pary na szybie
- dużo miększe wypełnienie w środku, a co za tym idzie o wiele, wiele wygodniejszy,
- szybka na uszczelce spasowana prawie idealnie i po zasunięciu nic nie gwiżdze i nie podwiewa do środka, w końcu oczy mi nie płaczą podczas jazdy
- posiada dodatkową siatkę pod brodę ( montowana samodzielnie ), efekt taki, że jest cieplej w kasku i mniej podwiewa od dołu, fajna sprawa w zimne dni takie jak dzisiaj.
oj tam, oj tam......Wojtek pisze:Tomi-ei gratuluję zakupu, ale tak jak przypuszczałem ta ankieta była Ci potrzebna do zmniejszenia "kaca" po zakupie
Wybrałeś już wcześniej a tylko potrzebowałeś coś, co usprawiedliwiłoby Ciebie przed samym sobą
Wojtek "może" i masz rację, ale nie oczekuj, że się przyznam
A tak poważnie to byłem na 95% zdecydowany na Uvexa Enduro i prawie go zamówiłem, ale po poczytaniu w necie jak i na naszym forum o kaskach enduro z szybą jednak wybór padł na Horneta, dlatego ten temat i ankieta z mojej strony. Co ciekawe gdyby moim głównym kryterium wyboru miał być wygląd i cena to napewno byłby to Uvex Enduro, nawet bardziej mi się podobał od Horneta no i jest jednak o ponad połowę tańszy ... Z tego co zauwazyłem to wszyscy opisują ten kask jako najlepszy wybór pod względem ceny do jakości i pewnie tak jest, ale ja tego już raczej nie sprawdzę...
Poza tym ankieta napewno przyda się dla wszytkich, którzy staną przed wyborem kasku z szybą i przed tym całym kacem Mi powoli ten kac mija . Do tego w tym temacie osoby zadowolone lub nie z wymienionych kasków mogą to smiało opisać i w ten sposób pomóc innym w wyborze ( ale już chyba o tym wcześniej pisałem )
Gratuluję trafnego wyboru i życzę miłego użytkowania. Pozdrawiam
"Podczas dobrej jazdy na motocyklu przeżywasz więcej w ciągu 5 minut niż niektórzy ludzie przez całe swoje życie."
Przede mną też ten dylemat, w zasadzie jestem zdecydowany jak Ty początkowo na Uvex Enduro którego mogę mieć za ok 600 zł, (tyle stoi na ebay.de), także jest rożnica miedzy nim a Hornetem, bo wiadomo który kask jakościowo lepszy...
Yamaha DT 125 X > Husqvarna SM 125 RR > Yamaha XT 660 X > Aprilia Dorsoduro 750 > Suzuki DRZ 400 SM > KTM 690 SM > KTM 690 SMC > Husqvarna 701 SM + Aprilia SRV 850 > Husqvarna Norden 901
Skoro ankieta pomaga, to nie rozumiem, dlaczego wybrałeś Shoei Horneta a nie Uvex Enduro. Wynik prawie remisowy a cena Horneta 4-krotnie większa od Uvex
Nie obraź się, ale nikt o zdrowym podejściu do tematu za prawie niezauważalną różnicę nie zapłaci 4-krotnie więcej Jak różnica w cenie wynosiłaby 10-20% to rozumiem ale nie 400% Jak w XT-ku założę lepszą kanapę, manetki i podnóżki to dasz mi za niego 80tyś
W sumie jestem zadowolony, że ten temat został. Wszyscy mają okazję zobaczyć, że jak ktoś się na coś uprze to zdrowy rozsądek już nie pomoże
Nie obraź się, ale nikt o zdrowym podejściu do tematu za prawie niezauważalną różnicę nie zapłaci 4-krotnie więcej Jak różnica w cenie wynosiłaby 10-20% to rozumiem ale nie 400% Jak w XT-ku założę lepszą kanapę, manetki i podnóżki to dasz mi za niego 80tyś
W sumie jestem zadowolony, że ten temat został. Wszyscy mają okazję zobaczyć, że jak ktoś się na coś uprze to zdrowy rozsądek już nie pomoże
Oj Wojtek, ale to tak samo jak można dać za XT 20tys i mieć 48KM jak za 4x mniej można kupić GS 500 i też będzie jeździć
Kogo stać to kupuje, po to jest ten towar. I nie widzę, sensu by roztrząsać ten temat
Kask kupiony, klient zadowolony - cel osiągnięty
Kogo stać to kupuje, po to jest ten towar. I nie widzę, sensu by roztrząsać ten temat
[center]WEJDŹ XT660 Tryb diagnostyczny CO Settings Ankieta Mój XT'ek [/center]
Wojtek ale żeś się uparł , ale ok podejmę temat, więc tak:
Tak na koniec polecam lekturę i może tutaj znajdziesz odpowiedz na Twoje wątpliwości i znajdziesz różnice pomiędzy tymi kaskami ( różnicę nie tylko w cenie )
temat: Shoei Hornet vs Uvex Enduro - czy warto tyle wydać?
http://www.ekstremalne.pl/article,id_1238.html
takich porównań jest w necie więcej, a podsumowanie tych dwóch kasków prawie takie samo
[ Dodano: 2011-02-11, 21:21 ]
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
W podsumowaniu tematu napiszę jeszcze, że polemika podjęta przez Wojtka też jest potrzebna na forum, każdy broni swoich racji i o to chodzi. Osoby które czytają takie posty mogą przynajmniej z nich wydobyć gotowe odpowiedzi na nurtujące ich pytania, które pomogą w podjęciu słusznych wyborów, a w przypadku tego tematu wyboru najbardziej odpowiadającego ich oczekiwaniom kasku :- .
Przy czym nie twierdzę, że Uvex Enduro jest złym wyborem, a wręcz przeciwnie to bardzo dobry kask w bardzo dobrej cenie, ale wszystkie znaki na niebie wskazują na to, że Shoei Hornet jest jednak lepszy ( poza ceną ).
Uffff, koniec.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Uwierz mi, że takie ankiety jednak pomagają, sugerowałem się także ankietą z innego forum nie wiem czy dobrze pamiętam, ale bodajże było to Enduro Adventure. Dodatkowo opinie nie tylko motocykistów ale i quadowców ( w tym zawodników ) i każdy kto posiada Horneta nie napiszę o nim nic złego co aktualnie mogę już po części potwierdzić, a czego nie do końca można powiedzieć o kasku Uvexa. Reasumując to tylu zadwolonych użytkowników Horneta nie może się mylić.Wojtek pisze:Skoro ankieta pomaga, to nie rozumiem, dlaczego wybrałeś Shoei Horneta a nie Uvex Enduro.
Remisowy aktualnie na naszym forum ( to może się jeszcze zmienić i całkiem możliwe, ze wygra Uvex ze względu właśnie na cenę ). Natomiast proporcja ceny nie jest 4 razy większa - tutaj przesadziłeś, a maksymalnie 2,5. Czyli przeliczając na złotówki jest to ok 1800-2100 za Shoeia do 800-900 za Uvexa model 2011 ( bo tylko taki brałem pod uwagę )Wojtek pisze:Wynik prawie remisowy a cena Horneta 4-krotnie większa od Uvex
Nie obrażam się być może masz rację i wnioskuję, że wcześniej jednak jeżdziłeś w obu tych kaskach skoro piszesz o niezauważalnej różnicy . Ja tego nie wiem, mam tylko porównanie do Airoha S4 za 650pln i różnica jest bardzo duża.Wojtek pisze: Nie obraź się, ale nikt o zdrowym podejściu do tematu za prawie niezauważalną różnicę nie zapłaci 4-krotnie więcej Jak różnica w cenie wynosiłaby 10-20% to rozumiem ale nie 400% Jak w XT-ku założę lepszą kanapę, manetki i podnóżki to dasz mi za niego 80tyś
Teraz Ty się nie obraź , ale Twoje porównanie ni jak się ma do tematu i porównania kasków... Ale ok, próbowałeśWojtek pisze: Jak w XT-ku założę lepszą kanapę, manetki i podnóżki to dasz mi za niego 80tyś
Wojtek coś w tym jest co napisałeś sam na początku miałem takie odczucie i mogę tylko napisać tyle, ażeby uspokoić Twoje zażenowanie, że Horneta kupiłem na firmę ( moto mam wciągnięte do firmy ) więc około 1/3 kwoty w tym cały VAT idzie do odliczenia. Uffff... Mam nadzieję, że choć trochę Cię uspokoiłem, bo już sam się trochę zaniepokoiłem, że jednak może źle zrobiłem kupując ten kask . Ja też jestem zadowolony, że zostawiłeś ten temat bo całkiem ciekawie się rozkręcił. Przydałoby się tylko, żeby wpadło więcej ciekawych opisów pozostałych kasków z ankiety.Wojtek pisze: W sumie jestem zadowolony, że ten temat został. Wszyscy mają okazję zobaczyć, że jak ktoś się na coś uprze to zdrowy rozsądek już nie pomoże
Tak na koniec polecam lekturę i może tutaj znajdziesz odpowiedz na Twoje wątpliwości i znajdziesz różnice pomiędzy tymi kaskami ( różnicę nie tylko w cenie )
temat: Shoei Hornet vs Uvex Enduro - czy warto tyle wydać?
http://www.ekstremalne.pl/article,id_1238.html
takich porównań jest w necie więcej, a podsumowanie tych dwóch kasków prawie takie samo
[ Dodano: 2011-02-11, 21:21 ]
Dokładnie tak jestraczek_ pisze:Oj Wojtek, ale to tak samo jak można dać za XT 20tys i mieć 48KM jak za 4x mniej można kupić GS 500 i też będzie jeździć
W podsumowaniu tematu napiszę jeszcze, że polemika podjęta przez Wojtka też jest potrzebna na forum, każdy broni swoich racji i o to chodzi. Osoby które czytają takie posty mogą przynajmniej z nich wydobyć gotowe odpowiedzi na nurtujące ich pytania, które pomogą w podjęciu słusznych wyborów, a w przypadku tego tematu wyboru najbardziej odpowiadającego ich oczekiwaniom kasku :- .
Przy czym nie twierdzę, że Uvex Enduro jest złym wyborem, a wręcz przeciwnie to bardzo dobry kask w bardzo dobrej cenie, ale wszystkie znaki na niebie wskazują na to, że Shoei Hornet jest jednak lepszy ( poza ceną ).
Uffff, koniec.
Temat przeczytałem i nawet na sekundę mnie nie przekonał do wydania 3 krotnie więcej
Podaj mi jedną (oprócz pinlocka) różnicę między nimi wartą 1200zł
Na głowie miałem Horneta Bonza i jak dla mnie zwykły wygodny kask nic szczególnego.
UVEXa przymierzałem na Motobajzlu też normalny kask.
W sprawach bezpieczeństwa i tak można tylko zaufać producentowi- a i jeden i drugi dobry, no UVEX deczko starszy i większy
Jeżeli oba byłyby w tej samej cenie to wybrałbym Horneta, ale tylko ze względu na pinlocka- mam w moim integralu LS2 FF369 i faktycznie robi robotę -tyle, że mnie pinlock kosztował 70zł PROGRIPA
Zresztą oba są cięższe od mojego enduro NoFear Optimal II za 390zł brutto.
Wygoda taka sama, skorupa też z włókien i wszystkie bajery łącznie z zapięciem jak w Hornecie i firma też uznana
Tyle, że ja nie uznaję enduro z szybą na trasę- rzuca łbem na prawo i lewo.
Endurzenie- kask enduro, trasa integralny Coś co jest uniwersalne w istocie na nic nie jest dobre
W sumie cisza na forum to można sobie podyskutować
Podaj mi jedną (oprócz pinlocka) różnicę między nimi wartą 1200zł
Na głowie miałem Horneta Bonza i jak dla mnie zwykły wygodny kask nic szczególnego.
UVEXa przymierzałem na Motobajzlu też normalny kask.
W sprawach bezpieczeństwa i tak można tylko zaufać producentowi- a i jeden i drugi dobry, no UVEX deczko starszy i większy
Jeżeli oba byłyby w tej samej cenie to wybrałbym Horneta, ale tylko ze względu na pinlocka- mam w moim integralu LS2 FF369 i faktycznie robi robotę -tyle, że mnie pinlock kosztował 70zł PROGRIPA
Zresztą oba są cięższe od mojego enduro NoFear Optimal II za 390zł brutto.
Wygoda taka sama, skorupa też z włókien i wszystkie bajery łącznie z zapięciem jak w Hornecie i firma też uznana
Tyle, że ja nie uznaję enduro z szybą na trasę- rzuca łbem na prawo i lewo.
Endurzenie- kask enduro, trasa integralny Coś co jest uniwersalne w istocie na nic nie jest dobre
W sumie cisza na forum to można sobie podyskutować