Pod plastikową przykrywką czachy ukryta jest wolna wtyczka, którą przewidujący producent umieścił w celu jej wykorzystania jeśli ktoś potrzebuje prądu.
Jako że jestem całkowitym ignorantem w dziedzinie elektryki to mam pytanie-jakie jest oznaczenie tej wtyczki i gdzie ew. mogę kupić do niej brakujący element...?
dzięki z góry za pomoc!
pozdrawiam trolik
Wtyczka złącza
Ciężki temat. Szukałem w kilku elektronicznych w Toruniu i w internecie. Ostatecznie odpuściłem, kupiłem odrobinę szerszy pin i go "zwężyłem". Plastikowej wtyczki nie znalazłem. Ale mam nadzieję, że ktoś napisze gdzie to można dostać i też skorzystam
w wersji R znalazłem wtyczkę pod siedzeniem i podłączyłem po d to dodatkowe oświetlenie, Czy w Rce też z przodu jest wtyczka na podłaczenie czegoś np gniazdo 12V?
Hej!
Odgrzewam kotleta. Idą mi właśnie halogenki led i tak się zastanawiam nad tą wtyczką. Jestem kompletnie zielony w elektryce i jak ktoś mi mógł coś poradzić...? Tak łopatologicznie... Zakupione halogeny mają dodatkowo włącznik na kierownicę, a kabelki na końcu są niezarobione. Ktoś coś robił w Z-tce z tą wtyczką v. halogeny? Słyszałem, że gdzieś jest jeszcze jedno wolne złącze?
Odgrzewam kotleta. Idą mi właśnie halogenki led i tak się zastanawiam nad tą wtyczką. Jestem kompletnie zielony w elektryce i jak ktoś mi mógł coś poradzić...? Tak łopatologicznie... Zakupione halogeny mają dodatkowo włącznik na kierownicę, a kabelki na końcu są niezarobione. Ktoś coś robił w Z-tce z tą wtyczką v. halogeny? Słyszałem, że gdzieś jest jeszcze jedno wolne złącze?
robiłem z tą wtyczka mojej tenerce i jako że nie udało mi się znaleźć nic do kompletu to odciąłem ją i założyłem nową ze sklepu elektronicznego, którą kupiłem. Żęński/męski zestaw.
Działa super, z tym że u mnie wykorzystuję do zasilenia gniazda zapalniczki i gpsa. Zaleta jest taka tej wtyczki, że po wyjęciu kluczyka prądu nie ma.
Trzeba jednak wziąć pod uwagę moc podpinanych urządzeń, ledowe halogeny powinny jednak działać OK.
Działa super, z tym że u mnie wykorzystuję do zasilenia gniazda zapalniczki i gpsa. Zaleta jest taka tej wtyczki, że po wyjęciu kluczyka prądu nie ma.
Trzeba jednak wziąć pod uwagę moc podpinanych urządzeń, ledowe halogeny powinny jednak działać OK.
Delirium... dziękidelirium pisze:robiłem z tą wtyczka mojej tenerce i jako że nie udało mi się znaleźć nic do kompletu to odciąłem ją i założyłem nową ze sklepu elektronicznego, którą kupiłem. Żęński/męski zestaw.
Właśnie odnośnie mocy pytanie do posiadający wiedzę... podejrzewam, że w zestawie halogenów nie ma jakiegoś zabezpieczenia w postaci bezpiecznika. Same ledy mają pobór prądu 2x15W. Czy to złącze da radę uciągnąć tą moc? Czy montować gdzieś po drodze na kabelku z zakupionego zestawu bezpiecznik? Na kablu plusowym czy minusowym? Kurcze, tyle pytań i teraz żałuję, że wagarowałem na elektrotechnice
ledowe beda działać na 99% bo yamaha w zamierzeniu zrobiła tę wtyczkę do dodatkowych świateł kiedy to jeszcze nie było ledów tylko żarówki halogenowe, które np w lampach givi mają 55W ! Żaden problem podłączyć i spróbować, najwyżej wywali bezpiecznik od świateł, nie ma ryzyka.robas pisze:Delirium... dziękidelirium pisze:robiłem z tą wtyczka mojej tenerce i jako że nie udało mi się znaleźć nic do kompletu to odciąłem ją i założyłem nową ze sklepu elektronicznego, którą kupiłem. Żęński/męski zestaw.
Właśnie odnośnie mocy pytanie do posiadający wiedzę... podejrzewam, że w zestawie halogenów nie ma jakiegoś zabezpieczenia w postaci bezpiecznika. Same ledy mają pobór prądu 2x15W. Czy to złącze da radę uciągnąć tą moc? Czy montować gdzieś po drodze na kabelku z zakupionego zestawu bezpiecznik? Na kablu plusowym czy minusowym? Kurcze, tyle pytań i teraz żałuję, że wagarowałem na elektrotechnice
Optymistycznie :D w nocy nie bardzo...delirium pisze:najwyżej wywali bezpiecznik od świateł, nie ma ryzyka.
Wystarczy pomierzyć natężenia lub zsumować moce żarówek i podzielić przez 12~14V i ustalić, czy bezpiecznik od headlight ma 10A (to już jest 120~140W w świecie normalnej fizyki mocy elektrycznych) lub inną wymaganą wartość.
Ważne: ładowanie aku przy 5000rpm ma być ponad 14V i basta :D