Kupiłem XTXa z zamiarem użytkowania go kurierce, jednak po ostatni szlifie jest mi go poprostu szkoda Asfalt czarny i aż chce się przebic miedzy samochodami jakimś jednosladem. Może i pogoda nie zacheca zbytnio do takiego podrózowania ale szczerze mowiac mam DOŚĆ już puszki. Wiec naszła mnie myśl by zakupić jakiś pojazd całoroczny. Wyłoniłem 2 typy odmienne od siebie ale majace wspólne cechy, mianowicie skuter Yamahe Majesty 125 i MZ ETZ 251. Może zaczne od MZetki. Utrzymanie tanie jak barszcz, części tansze od chleba w piekarni to ogromne zalety w razie szlifow bądz awari. Jednak nie jest to Młody pojazd i awarie bedą sie przydażać częsciej. Na szczęście prosta konstrukcja pozwala na naprawę we własnym zakresie. Kandydatka nr 2 Majesty. Pojazd mniej więcej z rocznika 2000. Części już nie tak tanie ale jest dużo używanych i cenach jeszcze do przyjęcia. Spalanie na poziomie 4l/100km to o jakiś 1l/100km mniej od MZetki. Wygodna pozycja, duży schowek pod kanapą i skrzynia automatyczna, to plusy które ułatwia mi codzienną pracę. Niska waga obydwu pojazdów daje jakiekolwiek szanse na jazdę w zimowe dni. Oczywiście warunkiem musi być czarny asfalt bez tego zostaje mi tylko puszka.
Jak myślicie, która wersja będzie lepsza??
Co do miasta??
Z swoich doświadczeniach śmiem twierdzić, że skuter to najlepszy sprzęt na miasto! Majesty może i nie za wąska ale 125 a to wystarczy do płynnego poruszania się po mieście wygodnie. Lepsza niż w MZ osłona przed chlapaniem z asfaltów, mniejsze spalanie no i przyspieszenie tez ujdzie Z drobnych niedogodności to trzeba pamiętać, że to małe kółka ma więc bardziej czuć nasze piękne drogi
Jedzie Jadzia Dziadzie Braaap Braaap
"Tylne koło ucieka cały czas, przednie tylko raz"
"Tylne koło ucieka cały czas, przednie tylko raz"
Na co dzień jeżdżę Matizem wiec 2 cale mniejsze kólka przy ośmiokrotnie mniejszej wadze to bedzie dla mnie rarytas :D
Z plecaczkiem w świat...
już bez Yadwigi...
ale z DoctoR BIGiem
już bez Yadwigi...
ale z DoctoR BIGiem
Tylko odkurzacz !!! Bez powodu 90% kurierów i dostawców różnych towarów nimi nie jeździ !!
Same zalety mokro sucho zimno ciepło zawsze daje radę
Same zalety mokro sucho zimno ciepło zawsze daje radę
A więc, z lewej nadjeżdża jakiś skuter. Z prawej też nic nie jedzie
Wielkie dzięki za podzielenie sie spostrzeżeniami i nie pozostaje mi nic innego jak zbiórka $$$
Z plecaczkiem w świat...
już bez Yadwigi...
ale z DoctoR BIGiem
już bez Yadwigi...
ale z DoctoR BIGiem
też obstawał bym za skuterkiem.. automat jest wygodny na miasto, niskie spalanie kolejny duży plus, poza tym 125 jak na skuter spokojnie daje rade:P
z tego co pamietam to był ostatnio jakiś artykuł o tej Yamaszce w jakimś numerze MOTOCYKLA albo ŚM, może mi się zdaję ale jak się dokopie do nich i znajdę coś ciekawego to na pewno wrzuce :P
z tego co pamietam to był ostatnio jakiś artykuł o tej Yamaszce w jakimś numerze MOTOCYKLA albo ŚM, może mi się zdaję ale jak się dokopie do nich i znajdę coś ciekawego to na pewno wrzuce :P
Czasami na drodze spotykam wielu wariatów, którzy jadą bardzo niebezpiecznie... Aż ciężko ich wyprzedzić
http://starostek.fotosik.pl/zdjecia
http://starostek.fotosik.pl/zdjecia
O byłbym wdzieczny :D ale i tak jestem zdecydowany że To bedzie wlasnie Majka.
Z plecaczkiem w świat...
już bez Yadwigi...
ale z DoctoR BIGiem
już bez Yadwigi...
ale z DoctoR BIGiem