MarqSz też ogarnia temat nawigacji ale na razie nie zabiera głosu.
Dzięki Tomek za odpowiedzi na moje pytania.
Nawigacja
"Podczas dobrej jazdy na motocyklu przeżywasz więcej w ciągu 5 minut niż niektórzy ludzie przez całe swoje życie."
Ja ostatnio kupiłem sobie aplikację na telefon: http://gps.motionx.com/
Trasę planowałem sobie normalnie w google earth, bez najmniejszego problemu wrzuciłem do telefonu i pojechałem...
Okazało się, że nawi jest na prawdę świetna, bardzo czytelna, intuicyjna. Posiada bardzo dokładną mapę, która pokrywa się idealnie z rzeczywistością. Posiada oczywiście opcje "nagrywania" trasy, którą jedziemy. Eksportowanie naszych dokonań jest banalnie proste i odbywa się przez mail. Można nawigować ofline nie korzystając z sieci komórkowej, pobierając sobie potrzebny fragment mapy dwoma kliknięciami.
Kupiłem tą aplikację za 1 euro. Nie miałem kasy na jakąś konkretną nawigację, a teraz powiem szczerze, że na aktualne potrzeby jest w zupełności wystarczająca.
Trasę planowałem sobie normalnie w google earth, bez najmniejszego problemu wrzuciłem do telefonu i pojechałem...
Okazało się, że nawi jest na prawdę świetna, bardzo czytelna, intuicyjna. Posiada bardzo dokładną mapę, która pokrywa się idealnie z rzeczywistością. Posiada oczywiście opcje "nagrywania" trasy, którą jedziemy. Eksportowanie naszych dokonań jest banalnie proste i odbywa się przez mail. Można nawigować ofline nie korzystając z sieci komórkowej, pobierając sobie potrzebny fragment mapy dwoma kliknięciami.
Kupiłem tą aplikację za 1 euro. Nie miałem kasy na jakąś konkretną nawigację, a teraz powiem szczerze, że na aktualne potrzeby jest w zupełności wystarczająca.
- crazyrider12
Ad Garmina 390LM Plus -fajnym bajerem są czujniki ciśnienia w oponach
...bo każda okazja jest dobra by zjechać z utartej ścieżki i poszukać własnej
Coś o tym czytałem tylko trzeba coś tam dokupić do tego. Ma też wyznaczać trasę motocyklową z dużą ilością zakrętów
"Podczas dobrej jazdy na motocyklu przeżywasz więcej w ciągu 5 minut niż niektórzy ludzie przez całe swoje życie."
- crazyrider12
Kupiłem cały zestaw w sklepie w Tarnowie. Wersja Zumo 390 LM Plus zawierała w zestawie te czujniki i po przeliczeniu wyszło znacznie taniej niż gdyby czujniki dokupić osobno. Jak chcesz to poszukam namiarów i podeślę Ci na PW i sobie podjedziesz aby "pomacać" i pooglądać.
Wracając z Mazur opcja "kręte drogi" średnio się sprawdziła
UPDATE: Sorki za wprowadzenie w błąd-na fakturze widnieją Myślenice a nie Tarnów.
Wracając z Mazur opcja "kręte drogi" średnio się sprawdziła
UPDATE: Sorki za wprowadzenie w błąd-na fakturze widnieją Myślenice a nie Tarnów.
To pewnie wina nie urządzenia tylko map , ew komunikacji na drodze mapa - navi. Fajna opcja!crazyrider12 pisze: Wracając z Mazur opcja "kręte drogi" średnio się sprawdziła
Zestaw z czujnikami widziałem za około 2100,-
Czujniki to ciekawa opcja, podaje aktualne ciśnienia w kołach? Działa? Może to być przydatne jak się zmniejsza ciśnienie na teren a potem trzeba uzupełnić a nie ma się ze sobą kompresora/pompki z manometrem. Za 1600zł mogę mieć zwykłą a ta z czujnikami ponad 2000. Ten zestaw PLUS różni się tylko tym że ma dodatkowo w pudełku czujniki? Firma w której pytałem to Navio: http://www.navio.rix.pl/p/pl/1018/2/gar ... uropa.html
Z moich doświadczeń najtaniej kupić osobiście w Wawie, u dystrybutora, płacąc gotówką.
Jako, że nie jestem z Warszawy - poprosiłem o to kolegę.
Taniej się nie dało. Różnica w cenie, od tego co znalazłem najtaniej w necie, to około 80-100zł już dokładnie nie pamiętam, w każdym razie było to trochę więcej niż zbiornik paliwa do XTka.
Jako, że nie jestem z Warszawy - poprosiłem o to kolegę.
Taniej się nie dało. Różnica w cenie, od tego co znalazłem najtaniej w necie, to około 80-100zł już dokładnie nie pamiętam, w każdym razie było to trochę więcej niż zbiornik paliwa do XTka.
- crazyrider12
Tak, podają aktualne ciśnienie+alert niskiego ciśnienia pre definiowany przez ridera.
Tak, zestaw Plus jest rozszerzony o czujniki.To: urządzenie Garmin Zumo 390 + wgrane mapy europy LM (dożywotnia aktualizacja)+dwa czujniki ciśnienia w oponach i standardowo: ładowarka samochodowa i uchwyt do szyby, uchwyt motocyklowy Ram Mount z ładowarką, kabel USB.
Tak, zestaw Plus jest rozszerzony o czujniki.To: urządzenie Garmin Zumo 390 + wgrane mapy europy LM (dożywotnia aktualizacja)+dwa czujniki ciśnienia w oponach i standardowo: ładowarka samochodowa i uchwyt do szyby, uchwyt motocyklowy Ram Mount z ładowarką, kabel USB.
Neno taniej niż 1600 to nie znalazłem. Wszystko wiem. Dzięki za zainteresowanie tematem. Crazy niestety nie mogę kliknąć "pomógł" musi Ci styknać dziękuję
Witam,
Biorę pod uwagę dwie nawigacje:
- Garmin Oregon 600
- Garmin Montana 600
Czy ktoś miał doświadczenia z tymi modelami na moto?
Wybrałem wersje nawi turystycznych gdyż biorę pod uwagę jeszcze inne zastosowanie (10% rower + 20% samochód). Zamierzam podróżować poza Europę, a tam nawigacje typowo motocyklowe słabo sobie radzą.
Będę wdzięczny za info
Biorę pod uwagę dwie nawigacje:
- Garmin Oregon 600
- Garmin Montana 600
Czy ktoś miał doświadczenia z tymi modelami na moto?
Wybrałem wersje nawi turystycznych gdyż biorę pod uwagę jeszcze inne zastosowanie (10% rower + 20% samochód). Zamierzam podróżować poza Europę, a tam nawigacje typowo motocyklowe słabo sobie radzą.
Będę wdzięczny za info
Po rozmowie z kilkoma osobami, dzisiaj zamówiłem Montanę 600. Po pierwszych jazdach z nią będę Ci mógł napisać coś na jej temat.
Na priv wysłałem Ci kontakt do kolesia który mi doradził którą wybrać. Sam u niego kupiłem.
Na priv wysłałem Ci kontakt do kolesia który mi doradził którą wybrać. Sam u niego kupiłem.
Super... to nie zgubisz się jak będziemy pędzić na zlot
Jestem "nieumi" i o tym wiem, o tym wiem, że jestem "nieumiem"
Również polecam. Genialna jest po prostu!Fuczak pisze:Po rozmowie z kilkoma osobami, dzisiaj zamówiłem Montanę 600. Po pierwszych jazdach z nią będę Ci mógł napisać coś na jej temat.
Ile dałeś ? :P
Zestaw na moto kompletny kupiles ?